Εγκύκλιο με την οποία ξεκαθαρίζεται το τοπίο αναφορικά με τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που μετατάσσονται σε χαμηλότερο συντελεστή και τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που παραμένουν στον ίδιο συντελεστή εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Στην εγκύκλιο, αναφορικά με την εστίαση και την ξενοδοχεία, μεταξύ άλλων, προβλέπονται τα εξής:

Για την εστίαση ορίζεται ότι από 20 Μάϊου επανέρχεται στον συντελεστή 13% περιλαμβανομένων της εκμετάλλευσης καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων πλην των κέντρων διασκέδασης, με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων.

Στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ υπάγεται η παροχή υπηρεσιών από επιχειρήσεις εστίασης, πλην των κέντρων διασκέδασης, εφόσον πρόκειται για διάθεση έτοιμων προς άμεση επιτόπια κατανάλωση φαγητών, γευμάτων και γλυκών, στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ παραμένουν οι επιτόπιες καταναλώσεις αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, οι χυμοί φυσικοί ή τυποποιημένοι, καθώς και τα ροφήματα, όπως είναι οι κάθε είδους καφέδες, το τσάι, το χαμομήλι, η βαλεριάνα και η σοκολάτα. Το νερό, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού ή τεχνητού μεταλλικού νερού, παραμένει στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.

Στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ υπάγονται τα φαγητά, τα έτοιμα γεύματα και τα γλυκά, καθώς και το νερό, είτε καταναλώνονται επιτοπίως είτε παραδίδονται σε “πακέτο”. Όσον αφορά δε στα αλκοολούχα και μη ποτά, χυμούς και ροφήματα, οι επιτόπιες καταναλώσεις τους παραμένουν στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, καθώς και οι παραδόσεις τους σε “πακέτο”, με εξαίρεση την παράδοση χυμών, τυποποιημένων και μη, οι οποίοι υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.

Τέλος, επισημαίνεται ότι στην κατά τα ανωτέρω διάκριση ως προς την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ υπάγονται και οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται από ξενοδοχεία και λοιπά τουριστικά καταλύματα στους ειδικούς χώρους εστίασης που διαθέτουν, καθώς και στα δωμάτια στο πλαίσιο υπηρεσιών εξυπηρέτησης δωματίου (Room Service), και τονίζεται ότι οι καταναλώσεις του μίνι μπαρ χρεώνονται με τον οικείο συντελεστή κάθε αγαθού. Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις παρέχουν υπηρεσίες διαμονής και εστίασης ή και άλλες υπηρεσίες έναντι ενιαίας τιμής της οποίας ο διαχωρισμός στους επί μέρους συντελεστές δεν είναι εφικτός, λαμβανομένου υπόψη ότι από 20.05.2019 στο μειωμένο συντελεστή υπάγονται τόσο η διαμονή όσο και οι καταναλώσεις φαγητού κάθε είδους, γίνεται δεκτό η  διάκριση ως προς την εφαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ να γίνεται ως εξής:

α. Διαμονή με πρωινό: η ενιαία τιμή υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.

β. Διαμονή με ημιδιατροφή: το10%της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ.

γ. Διαμονή με πλήρη διατροφή: Το 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ.

δ. Διαμονή All Inclusive: Το 20%της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ. – (Άλλαξε από 25% στην ίδια εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, την 20η Μαϊου).

Τα ανωτέρω ποσοστά δεν είναι δεσμευτικά για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην περίπτωση που μπορούν να διαχωρίσουν την αξία των επιμέρους παροχών τους, οπότε και να εφαρμόσουν τον συντελεστή ΦΠΑ που αναλογεί σε κάθε παροχή.

Εξυπακούεται ότι, αν στην ενιαία τιμή των περιπτώσεων β και γ ανωτέρω δεν περιλαμβάνεται η διάθεση αλκοολούχων και μη ποτών, χυμών και ροφημάτων, εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στο σύνολο της αντιπαροχής. (Προσετέθη στην διόρθωση της 20ης Μαϊου)

Κατεβάστε την εγκύκλιο από εδώ.