Τέλος Φυσικών Καταστροφών

Αύξηση του αποθεματικού για φυσικές καταστροφές στα 600 εκατ. ευρώ και μόνιμες παρεμβάσεις, που θα μειώσουν το κόστος αποκατάστασης των ζημιών από φυσικές καταστροφές, ανακοίνωσε από το βήμα της Διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ως μόνιμη άμυνα από τα επόμενα χτυπήματα της κλιματικής κρίσης. Περιμένοντας την επίσημη αποτίμηση των ζημιών, η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών για το κόστος των ζημιών της καταιγίδας “Daniel” είναι περίπου 2,5 δισ. ευρώ, με βάση πρόβλεψη που έγινε χρησιμοποιώντας δεδομένα από την καταιγίδα “Ιανός” του 2021.

Ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη δήλωσε ότι ο δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για φέτος είναι αδιαπραγμάτευτος, με δεδομένο ότι από τον επόμενο χρόνο επανέρχονται οι δημοσιονομικοί κανόνες. Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι να μην υπάρξουν απρόβλεπτες δαπάνες όπως αυτές για τις φυσικές καταστροφές, επειδή όμως δεν μπορεί να υπάρξει μακροπρόθεσμη πρόβλεψη, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα μόνιμα αυτοτροφοδοτούμενο ταμείο για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν ή πρόκειται να προκληθούν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Σαν λύση επιλέχθηκε ένα τέλος το οποίο θα γεμίζει τον “κουμπαρά των φυσικών καταστροφών”, ενώ σαν “όχημα είσπραξης”, αποφασίστηκε για ακόμα μια φορά να χρησιμοποιηθούν τα τουριστικά καταλύματα, στα οποία το τέλος διανυκτέρευσης που εισπράττεται από τα τουριστικά καταλύματα, θα προσαυξηθεί από 1 έως 6 ευρώ ως εξής:

-Στα ξενοδοχεία έως 2 αστέρων, από 0,5 ευρώ στο 1,5 ευρώ
-Στα ξενοδοχεία 3 αστέρων, από 1,5 ευρώ στα 3 ευρώ
-Στα ξενοδοχεία 4 αστέρων, από 3 ευρώ στα 7 ευρώ
-Στα ξενοδοχεία 5 αστέρων από 4 ευρώ στα 10 ευρώ
-Στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, από τα 0,5 ευρώ στο 1,5 ευρώ
-Στις τουριστικές κατοικίες, από 0 ευρώ στα 10 ευρώ
-Στη βραχυχρόνια μίσθωση, από 0 ευρώ στο 1,5 ευρώ

Από την αύξηση αυτή και με βάση τα δεδομένα του 2022 (για το 2023 δεν υπάρχουν δεδομένα ακόμα), το υπουργείο Οικονομικών αναμένει ότι θα έχει περίπου 250 εκατ. ευρώ περισσότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία. Τα χρήματα που θα αρχίσουν να συγκεντρώνονται σε περίπου ένα χρόνο, θα αποτελέσουν ένα αποθεματικό το οποίο θα συνδράμει στην κάλυψη μέρους των ζημιών του “Daniel” τα επόμενα χρόνια, που τα δημοσιονομικά περιθώρια θα είναι πιο στενά για τον κρατικό προϋπολογισμό. Στην πράξη, θα ενισχύσουν το αποθεματικό των 600 εκατ. ευρώ για φυσικές καταστροφές, οδηγώντας το στα 850 εκατ. ευρώ.